Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Μια κορδέλα-σύμβολο και ο φόβος μιας μειονότητας

Η κορδέλα στην εικόνα είναι σύμβολο της νίκης στον "Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο", όπως ονόμασαν τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο στις σοσιαλιστικές χώρες. Την φορούν στο πέτο ή στο πουκάμισο κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, ημέρα της νίκης.
Στη Λιθουανία, έχει πάψει να γιορτάζεται επίσημα αυτή η μέρα. Μετά το 1991, την ημέρα αυτή γιορτάζουν την "ημέρα της Ευρώπης". Προσπαθούν να σβήσουν από τη μνήμη των νεότερων τι πραγματικά έγινε αυτή τη μέρα.
Ωστόσο, η Λιθουανία έχει μια μεγάλη ρωσική μειονότητα. Οι ρωσικής καταγωγής πολίτες, δεν έπαψαν ποτέ να διοργανώνουν αυτή τη μέρα εκδηλώσεις για να γιορτάσουν τη νίκη και να τιμήσουν όσους πολέμησαν, ιδιαίτερα τον Κόκκινο στρατό.
Έτσι, κάθε 9η Μαΐου, πηγαίνουν στο νεκροταφείο Antakalnis, όπου υπάρχει και μνημείο για τη νίκη και διοργανώνουν εκεί μια εκδήλωση.
Φέτος, ωστόσο, για πρώτη φορά είδα φόβο: ρωσικής καταγωγής πολίτες, φοβήθηκαν να φορέσουν την κορδέλα, άλλοι δεν πήγαν στην εκδήλωση, έμειναν με τα παιδιά τους στο σπίτι· ο φανατισμός των Λιθουανών κατά της Ρωσίας, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, τους φόβισε. Ξέρω και περίπτωση καθηγήτριας σε μουσικό σχολείο: οι υπόλοιποι καθηγητές και οι μαθητές, αποφάσισαν να πάνε σε διαδήλωση κατά της Ρωσίας έξω από το κοινοβούλιο, η ίδια αρνήθηκε. Την ρώτησε επιτιμητικά η διευθύντρια γιατί και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει σαν δικαιολογία την εγκυμοσύνη της. Αλλιώς, διακινδύνευε τη δουλειά της.
Κι άλλη φορά έχω γράψει πως, έξι χρόνια που είμαι στο Βίλνιους, έχουν γίνει μόλις τρεις διαδηλώσεις, όλες εναντίον της Ρωσίας: δυο κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γεωργία και μία τώρα. Οι Λιθουανοί κανένα άλλο λόγο δεν βρήκαν σημαντικό για να διαδηλώσουν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου